loading
Jeste li rezervirali svoj termin pregleda?
Kontaktirajte nas

Art&Medicine projekt

Art&Medicine

Art&Medicine

Integracija umjetnosti i medicine predstavlja novo razdoblje u skrbi pacijenata

Svrha i cilj integracije umjetnosti i medicine jest da opuštajući pacijente, psihički i fizički pripremi ih se za pregled i time pridonese što preciznijem postavljanju dijagnoze i učinkovitijem liječenju. Poliklinika Glavić suradnjom pacijenta i liječnika kroz umjetnost želi pojačati povjerenje u zdravstvenu uslugu i poslati poruku važnosti cjelokupnog stanja pacijenta.

Prvi segment je utjecaj integracije umjetnosti i medicine na ambijentalnost. Segment ambijentalnosti pomaže u spoznaji i prenošenju osjećaja za koje riječi nisu adekvatne, u dolasku do spoznaje novih perspektiva za vlastite emocije i ponekad do spoznaje stvarnog uzroka problema. U ugodnom i sigurnom okruženju pacijent će se osjećati opušteno i spremno za poboljšanje zdavstvenog stanja.

Drugi segment je ekspresija osjećaja, raspoloženja i stanja. Uz pomoć umjetničke ekspresije pojedinac se prepušta emocijama koje se kroz umjetnički jezik oblikuju i raspoznavaju. Ekspresivne psihoterapije dovode do izgradnje mostova između neintegriranih dijelova sveukupnog bića, te se općenito postiže socio-psihološka integracija koja omogućuje kvalitetniji život, ozdravljujuće okruženje, koje svakog pojedinca može duhovno smiriti.

Treći segment integracije je zdravstveno dokazano i provjereno - liječenje pomoću umjetnosti. Umjetnost utječe na smanjivanje boli, anksioznosti, depresije, stresa i posljedica stresa poput različitih psihosomatskih bolesti. Povećava osjećaje samovrijednosti, zadovoljstva samim sobom i samopouzdanje, te pozitivno utječe na kognitivne funkcije. Kroz svoja prijašnja iskustva ljudi različito doživljavaju estetiku umjetnosti, koja za njih ponovno stvara neka nova iskustva i odvraća od razmišljanja na njihovo tjelesno stanje.

Integracija umjetnosti i medicine u Poliklinikama Glavić ostvaruje se kroz slike i glazbu. Glazbeni se utjecaj može identificirati, mjeriti i predvidjeti, te postavlja temelje za primjenu glazbe u znanstvene medicinske svrhe. Ambijentalna glazba utječe na rad srca, puls i krvni tlak. Usporava i ujednačava moždane valove, a disanje dovodi u ritam prikrivanjem neugodnih zvukova i osjećaja. Ublažava mišićnu napetost poboljšavanjem tjelesnih pokreta i koordinacije.

 

ASAMBLAŽI AKADEMSKE SLIKARICE DUBRAVKE LOŠIĆ U DUBROVAČKOJ POLIKLINICI GLAVIĆ  

Suradnjom koju smo prvotno započeli s dubrovačkom akademskom slikaricom Dubravkom Lošić u Poliklinici Glavić u Dubrovniku ostvaruje se snažan učinak na pacijente kroz segment ambijentalnosti dubrovačke poliklinike, zajedničkim odabirom motiva, boja i poruka. Vibracije različitih valnih duljina spektra koje se prirodno pojavljuju u bojama osnažuju, uravnotežuju i oslobođavaju energiju. Za Dubravku Lošić stvaranje svojih asamblaža je predstavljalo oslobađanje svojih osjećaja, sjećanja i svojevrsnu opuštajuću terapiju. Njezina umjetnička djela zbog svog snažnog dojma kojeg ostavljaju na gledatelja, idealno se uklapaju u koncept integracije umjetnosti i medicine.

Foto galerija

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

W3Schools