loading
Jeste li rezervirali svoj termin pregleda?
Kontaktirajte nas

Pripreme za preglede

Pripreme za preglede

PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU I REKTOSKOPIJU

Za kolonoskopiju treba prethodno pripremiti debelo crijevo, tj. očistiti ga i to dan prije tijekom poslijepodneva. Danas na tržištu ima nekoliko vrsta pripravaka za čišćenje (najčešće korišten jest  MOVIPREP sirup) koji se mogu jednostavno kupiti u svakoj ljekarni uz popratne upute.

Svako je čišćenje povezano s uzimanjem što veće količine tekućine, najmanje tri litre, a po mogućnosti i više. Neobično je važno da je crijevo prilikom pretrage čisto kako bi se što bolje i lakše vidjele promjene na sluznici. Naime, ostaci stolice spriječavaju prolaz aparatu i smanjuju vidljivost, a ako ga u potpunosti onemogućuju, mora se odustati od daljnje pretrage. Tijekom pripreme preporuča se što više kretati, hodati, šetati da bi potaknuli crijeva da što bolje tj. “brže“ rade.

 

PRIPREMA ZA GASTROSKOPIJU

Gastroskopija se rutinski obavlja ambulantno. Kako bi liječniku sluznicu želuca i dvanaesnika bila što više vidljiva, vaš želudac mora biti potpuno prazan. Da biste ga ispraznili poželjno je slijediti sljedeće upute o pripremi za gastroskopiju.

Ne jesti i piti šest do osam sati prije testa. Dopušten je poneki gutljaj tekućine do otprilike 2 sata prije pregleda. Ukoliko inače uzimate obvezne lijekove (kao što su primjerice tablete za krvni tlak), smijete te ih piti kako vam je i uobičajeno propisano, s malim gutljajem vode, osim u slučaju izričite zabrana od strane liječnika.

 

PRIPREMA ZA SNIMANJE EEG-a

Potrebno je da kosa bude čista, bez laka i gela za kosu. Prije snimanja treba uzeti lagan obrok jer gladovanje odnosno smanjena razina šećera u krvi može utjecati na električnu aktivnost mozga. Pacijent treba uzeti svoju redovnu terapiju nezavisno od snimanja, osim ako nije drugačije rečeno u sklopu dijagnostičkog procesa.

 

PRIPREMA ZA ERGOMETRIJU

Da bi se ergometrija mogla izvesti, moraju biti zadovoljeni sljedeći uvjeti:

  • - pacijent može hodati po pokretnoj traci
  • - pacijent ima dobro reguliran krvni tlak
  • - liječnik prije pretrage mora procijeniti da nema kontraindikacija za test

Prije izvođenja ergometrije postoje pripreme kojih se treba pridržavati, a sastoje se od niže navedenih pravila:

  • - ergometrijski test obavlja se uz prethodnu indikaciju i pregled specijaliste interne medicine, odnosno specijalista kardiologa
  • - na dan testiranja potrebno je popiti jutarnju terapiju
  • - prilikom testiranja potrebno je predočiti medicinsku dokumentaciju
  • - za pretragu je potrebno donijeti donji dio trenerke i čiste tenisice
  • - nije potrebno biti na tašte, pacijent prije dolaska može pojesti lagani obrok
  • - na dan testiranja nije dozvoljeno pušiti

Većinu lijekova je dozvoljeno nastaviti uzimati, ali neki lijekovi utječu na pretragu. Zbog toga je potrebno obavijestiti liječnika o terapiji. Ukoliko pacijent pije lijekove protiv zgrušavanja krvi  -  potrebno je posebno naglasiti liječniku.

Prije pretrage potrebno je priložiti pisanu povijest bolesti u kojoj će se informacije koje ste usmeno naveli još jednom provjeriti.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija