loading
Jeste li rezervirali svoj termin pregleda?
Kontaktirajte nas

Art&Medicine projekt

Art&Medicine

Art&Medicine

Integracija umjetnosti i medicine predstavlja novo razdoblje u skrbi pacijenata

Svrha i cilj integracije umjetnosti i medicine jest da opuštajući pacijente, psihički i fizički pripremi ih se za pregled i time pridonese što preciznijem postavljanju dijagnoze i učinkovitijem liječenju. Poliklinika Glavić suradnjom pacijenta i liječnika kroz umjetnost želi pojačati povjerenje u zdravstvenu uslugu i poslati poruku važnosti cjelokupnog stanja pacijenta.

Prvi segment je utjecaj integracije umjetnosti i medicine na ambijentalnost. Segment ambijentalnosti pomaže u spoznaji i prenošenju osjećaja za koje riječi nisu adekvatne, u dolasku do spoznaje novih perspektiva za vlastite emocije i ponekad do spoznaje stvarnog uzroka problema. U ugodnom i sigurnom okruženju pacijent će se osjećati opušteno i spremno za poboljšanje zdavstvenog stanja.

Drugi segment je ekspresija osjećaja, raspoloženja i stanja. Uz pomoć umjetničke ekspresije pojedinac se prepušta emocijama koje se kroz umjetnički jezik oblikuju i raspoznavaju. Ekspresivne psihoterapije dovode do izgradnje mostova između neintegriranih dijelova sveukupnog bića, te se općenito postiže socio-psihološka integracija koja omogućuje kvalitetniji život, ozdravljujuće okruženje, koje svakog pojedinca može duhovno smiriti.

Treći segment integracije je zdravstveno dokazano i provjereno - liječenje pomoću umjetnosti. Umjetnost utječe na smanjivanje boli, anksioznosti, depresije, stresa i posljedica stresa poput različitih psihosomatskih bolesti. Povećava osjećaje samovrijednosti, zadovoljstva samim sobom i samopouzdanje, te pozitivno utječe na kognitivne funkcije. Kroz svoja prijašnja iskustva ljudi različito doživljavaju estetiku umjetnosti, koja za njih ponovno stvara neka nova iskustva i odvraća od razmišljanja na njihovo tjelesno stanje.

Integracija umjetnosti i medicine u Poliklinikama Glavić ostvaruje se kroz slike i glazbu. Glazbeni se utjecaj može identificirati, mjeriti i predvidjeti, te postavlja temelje za primjenu glazbe u znanstvene medicinske svrhe. Ambijentalna glazba utječe na rad srca, puls i krvni tlak. Usporava i ujednačava moždane valove, a disanje dovodi u ritam prikrivanjem neugodnih zvukova i osjećaja. Ublažava mišićnu napetost poboljšavanjem tjelesnih pokreta i koordinacije.

 

ASAMBLAŽI AKADEMSKE SLIKARICE DUBRAVKE LOŠIĆ U DUBROVAČKOJ POLIKLINICI GLAVIĆ  

Suradnjom koju smo prvotno započeli s dubrovačkom akademskom slikaricom Dubravkom Lošić u Poliklinici Glavić u Dubrovniku ostvaruje se snažan učinak na pacijente kroz segment ambijentalnosti dubrovačke poliklinike, zajedničkim odabirom motiva, boja i poruka. Vibracije različitih valnih duljina spektra koje se prirodno pojavljuju u bojama osnažuju, uravnotežuju i oslobođavaju energiju. Za Dubravku Lošić stvaranje svojih asamblaža je predstavljalo oslobađanje svojih osjećaja, sjećanja i svojevrsnu opuštajuću terapiju. Njezina umjetnička djela zbog svog snažnog dojma kojeg ostavljaju na gledatelja, idealno se uklapaju u koncept integracije umjetnosti i medicine.

Art&Medicine - Zagrebačka Poliklinika Glavić opasana umjetičnim ruhom akademskog umjetnika Saše Šekoranje

Art&Medicine - Zagrebačka Poliklinika Glavić opasana umjetičnim ruhom akademskog umjetnika Saše Šekoranje

Potaknuti pozitivnim iskustvom „Art & Medicine“ koncpeta u dubrovačkoj poliklinici, ravnatelj dr. Josip Glavić želio je djelić duše, dašak višestoljetne umjetnosti i sigurnosti bedema svog rodnog Grada ponijeti u Zagreb.

Čast da umjetničku ekspresiju Dubrovnika prenese u zagrebački neurorehabilitacijski centar, pripala je akademskom slikaru, ilustratoru i najpoznatijem cvjetnom esteti Saši Šekoranji. Svojim viđenjem Grada, Šekoranja je kroz jedinstveno i ultra moderno umjetničko djelo "opasao" cijelo pročelje zida najveće „open-space“ rehabilitacijske prostorije dajući tako dojam sigurnosti u budući oporavak i novi život pacijenata.

Ne samo da je u zajedničkoj misiji uspio elementima Dubrovnika stvoriti jedinstvenost unutarnjeg uređenja nego je dokazao kako je tek lokacija ta koja čini razliku obiju Poliklinika, ali bitnu razliku koja nas je istaknula po posebnosti liječenja robotikom u cijeloj regiji.

U Hrvatskoj, pa niti u Europi, ovakvi projekti nisu poznati jer donedavno nisu ni postojali. Poliklinika Glavić je prva u Europi započela sintegracijom umjetnosti i medicine. Kroz ovaj projekt želi ostvariti povezivanje sa zajednicom na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Uspostavljen je tek prvi segment projekta te je daljna vizija razvijanje segmenata ekspresije i liječenja kroz umjetnost. Ova vrsta integracije nije tek eksperimentalna, nego je znanstveno dokazana i provjerena na najprestižnijim klinikama Cleveland u Ohio-u, SAD-u i Abu Dhabi-u.

Foto galerija

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija